Haring


De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton. Deze hoeveelheid wordt verdeeld tussen alle visserijlanden rond de Noordzee: Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Noorwegen. Van de haringvangst wordt slechts 1/20e deel, zo’n 25.000 ton verwerkt tot Hollandse Nieuwe. 

Haring Paspoort

Naam

Haring (Clupea harengus)

Lengte

Meestal 20-30 cm, max. 45 cm.

Voedsel

De haring eet voornamelijk plankton en de allerkleinste zeediertjes.

Levenscyclus

Wordt maximaal 22 jaar oud en rond de 2-3 jaar zijn ze volwassen.

Verspreiding

In de Noordoost Atlantische Oceaan zijn 9 aparte haringpopulaties te onderscheiden. De grootste (en voor Nederlandse vissers de belangrijkste) zijn die in de Noordzee en de Noorse zee.

Leefgebied

De haring leeft in scholen in de waterkolom tot op ongeveer 350 meter diepte.

Populatie

Het gaat goed met de Noordzee en Noorse haringpopulaties. Elk jaar wordt de TAC (Total Allowable Catch) naar boven bijgesteld.

Kleur

De rug van de haring is diepblauw, de flanken zijn zilverkleurig.

Familie

Haring behoort tot de orde van de haringachtigen binnen de pelagische vissoorten. Hiertoe behoren onder andere ook de sprot, sardine en ansjovis.

 

 

What’s in a name: Hollandse Nieuwe, maatjesharing en rolmops

Haring, Hollandse Nieuwe en maatjesharing: allemaal termen die we gebruiken om dezelfde vis aan te duiden. Of toch niet? Er is wel degelijk een verschil.

Hollandse Nieuwe

Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot juli in opdracht van  de Nederlandse haringhandelaren. Haring dient een vetpercentage te hebben van tenminste 16% om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Ondanks dat de vangst en de verwerking hoofdzakelijk in Scandinavië plaatsvindt, noemen we de haring zo door het specifieke Hollandse procedé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Na dit procedé gaat de haring de diepvries in, waardoor wij er in Nederland en ver daarbuiten nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die langer ingevroren is geweest, kan zelfs iets voller van smaak zijn.

Maatjesharing

Maatjesharing ondergaat hetzelfde procedé als de Hollandse Nieuwe, het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.

Gerookte haring en rolmops

Haring die het niet schopt tot ‘Hollandse Nieuwe’ wordt onder meer verwerkt tot gerookte haring, rolmops of wordt in z’n geheel ingevroren en geëxporteerd. 

Wist je dat?

  • Hollandse Nieuwe is door de Europese Unie erkend als 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit'.
  • Het Nederlandse woordenboek kent 16 pagina’s vol spreekwoorden en samenstellingen met haring. “Haring in ’t land, dokter aan de kant” is een van de bekendste.
  • Van de 180 miljoen stuks Hollandse Nieuwe per jaar wordt 76 miljoen in Nederland verorberd. De overige gaan vooral naar Duitsland en België.
  • Veel mensen denken dat haring rauw gegeten wordt, dit is echter niet het geval. Haring is een bewerkt product. Door onder andere de pekel ontstaat er een enzymatische rijping wat zorgt voor de specifieke smaak en textuur.

Sinds 2016 is de Hollandse Nieuwe officieel door de Europese Unie erkend als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Een product verkrijgt deze erkenning wanneer het een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas.

Haring, een gezonde keuze

Haring is niet alleen lekker, maar ook een bewust keuze. De volvette haring is een echte Omega-3 bom, wat zorgt o.a. voor gezonde hersenen en helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan.

 

Om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega-3 vetten van 450 mg te komen, heb je al genoeg aan 2 haringen per week. Haring bevat naast Omega-3 veel calcium, magnesium en fosfor – belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om hydroxyapatiet aan te maken, het mineraal voor gezonde tanden en botten. Ook de eiwitten in haring zijn belangrijk voor de aanmaak van sterke botten, omdat je lichaam de eiwitten uit je voeding gebruikt voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen.

Smaak en bereiding

Haring, en dan met name Hollandse Nieuwe, is befaamd om zijn volvette en zilte smaak en zachte structuur. Naast klassiek aan het staartje, kun je haring ook in stukjes en al dan niet voorzien van een broodje. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur en locatie in Nederland eet je haring met uitjes en augurkjes. Naast de klassieke bereidingen is er echter nog zoveel meer mogelijk met Neerlands trots. Wat dacht je van een taco of sushi met haring?